gsm

Primul apel GSM a fost efectuat cu un telefon Nokia

Acum 20 de ani, pe data de 1 iulie 1991, prim-ministrul finlandez Harri Holkeri efectua primul apel din lume care folosea tehnologia GSM (Global System for Mobile Communications). Pentru efectuarea acelui apel, a fost folosit un telefon Nokia ce funcționa în banda GSM de 900Mhz.

 

În ziua de azi, tehnologia GSM a ajuns la maturitate și este folosită de 1.5 miliarde de utilizatori din 212 țări, reprezentând aproximativ 80% din totalul pieței de telecomunicații mobile.

 

Introducerea tehnologiei GSM, a deschis drumul multor inovații și astfel, nu după mult timp a apărut cartela SIM (Subscriber Identity Module) oferind posibilitatea utilizatorilor de a-și schimba telefonul după bunul plac. După introducerea cartelei SIM a fost posibilă și efectuarea de apeluri folosind roaming-ul.

 

SMS-ul (Short Messaging Service) a fost lansat pentru prima dată pentru tehnologia GSM, urmat apoi de serviciul de transmisii de date prin GPRS și mai apoi EDGE, acesta fiind începutul internetului pe telefoanele mobile.

 

În cele din urmă, tehnologia GSM și-a urmat cursul dezvoltării, extinzându-se către benzile de 400, 800, 1800 și 1900 Mhz evoluând astfel către UMTS (3G), iar mai apoi către HSPA și HSPA+, urmat de LTE (4G).

 

Iată și o filmare de la acel eveniment:

 

 

La mai bine de un an de la acest eveniment, mai exact în luna noiembrie 1992, Nokia lansa primul telefon mobil GSM produs în masă, modelul Nokia 1011

Alte articole interesante:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>